Herhangi bir makine ya da medikal cihaz gerektirmeden, uzman fizyoterapistin el ile müdahalesi çerçevesinde gerçekleştirilen manuel terapi tedavisi, temelinde çeşitli manevra ve manipülasyon yöntemleri içermektedir. 

Hastanın bozulmuş biyomekaniğine bağlı oluşan ağrıyı gidermek amacıyla detaylı bir fonksiyonel muayene neticesinde kas, fasya, tendon, bağlar, kemik, eklem ve omurga yapısına uygun şekilde kişiye özel bir planlama ve program gerektiren manuel terapi yöntemi halk arasında her ne kadar ‘elle tedavi ‘olarak bilinse de belirli alt yöntemlere bağlı kalarak ancak ve ancak alanında uzman sağlık personeli ile gerçekleştirilmesi gereken teknik bir süreçtir. 

Manuel Terapi Yöntemleri

Tedavi, farklı hızlarda hareketleri içeren mobilizasyon, manipülasyon yöntemlerinin yanı sıra, kemikleri ve eklemleri yakınlaştırma, uzaklaştırma; çekme veya kuvveti itme ve germe gibi birçok teknik yöntemi içerir. Manuel terapi kas ve eklem sistemi ile ilgili birçok hastalığın tedavisinde kullanılan ve etkili sonuçlar ortaya çıkaran bir yöntemdir

Manuel terapi tedavisinin etkili olduğu rahatsızlıklar

Bel Rahatsızlıkları: Bel Fıtığı, Bel kayması, Faset Eklem Blokajları, Kanal Daralması

Omuz Problemleri: Sinir Sıkışması, Kas Yırtılması, Donuk Omuz, Boyunla ilişkili baş ağrısı, Sıkışma Sendromları 

Diz Rahatsızlıkları: Menüsküs Yırtığı, Kondromalazi Patella, Genu Varum – Valgum, Rekurvatum problemleri, Ön-Yan Çapraz ve Arka Bağ Yırtıkları, Protez sonrası Rehabilitasyon Uygulamaları, 

Dirsek Problemleri: Tenisçi Dirseği (Ekstansor tendinit) , Golfçü Dirseği (Fleksor tendinit)

Ayak Bileği Rahatsızlıkları: Morton Sendromu-Nöroması, Halluks valgus, Tarsal Tünel Sendromu, Topuk Dikeni

El Bileği Rahatsızlıkları: Dupuytren Kontraktürü, De quervain’s Tenosinoviti, Karpal Tünel Sendromu

Kalça Problemleri 

Sinir Sıkışmaları 

Postural problemler

Skolyoz 

Sakroiliak eklem problemleri

Kırık Sonrası Rehabilitasyon

Manuel terapinin faydaları nedir?

Manuel terapi yöntemi; ağrıyı modüle eder, sert eklemlerin hareketliliğini ve hareket açıklığını artırır, doku onarımını, doku stabilitesini ve uzayabilirliğini iyileştirir, yumuşak doku inflamasyonunu azaltır, kas gerginliğini azaltır, gevşemeyi sağlar, hareket ve egzersiz terapisini kolaylaştırır.

Manuel terapinin diğer tedavi yöntemlerinden farkı nedir?

Manuel terapi tedavisinin diğer tedavi yöntemlerine kıyasla; 

-Daha kısa sürede iyileşme imkanı sağlaması

-İlk seanstan itibaren hastanın ağrısının azalması ve rahatlama sağlaması 

-İlaç kullanımı gerektirmemesi, tamamen doğal bir yöntem olması 

-İğne ile yapılan bir uygulama olmaması sebebiyle iğne fobisi olan hastalarda kolaylıkla uygulanabilmesi

-Başarı oranının diğer tedavi yöntemlerine oranla çok daha yüksek olması gibi üstünlükleri bulunmaktadır. 

Manuel terapinin zararları nedir?

İyi bir değerlendirme sonucu klinik olarak kanıtlı bir tanı ve yetkili bir manuel terapist ile uygulanan manuel terapinin bir zararı bulunmamaktadır. Doğru teşhis ve detaylı değerlendirme sonrasında kişiye özel uygulanan bir tedavi yöntemidir. 

Manuel tedavi güvenli olsun zarar vermesin diye teknik seçimi kişiye özel yapılır. Manuel terapi uygulamasında riski sıfıra indirmek için terapinin mutlaka alanında uzman bir fizyoterapist ile gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Deneyimsiz, alanı ile alakalı bilgi sahibi olmayan kişilerle gerçekleştirilen tedaviler neticesinde ciddi sağlık sorunları ile karşılaşma riski yüksektir.

Manuel terapi yaptıranların görüşleri nedir?

Manuel terapi gören hastaların yorumları çok büyük oranda ağrılarda hafifleme ve rahatlama yaşadıkları yönünde olmaktadır. Çoğunlukla tanı ile değişmekle beraber ilk seanstan sonra rahatlama yaşamaktadırlar. Ağrı şikayetlerinde azalma, fonksiyonel olarak günlük yaşam aktivitelerinde iyileşmeler, yaşam kalitesinin artması gibi geri dönüşler olmaktadır. Hastaların sıklıkla belirttiği bir diğer nokta ise ameliyat gerektiren durumlar öncesinde son çıkış kapısı olarak manuel terapiyi tercih ettikleri ve tedavi sonrasında ameliyat olmalarına gerek kalmadığı yönündedir.

Gözde ÖLÇER
Latest posts by Gözde ÖLÇER (see all)
blank

8 yıllık bir fizyoterapist olarak söyleyebilirim ki herkesin hastalık anlayışı ve ağrı algısı çok farklı. Her hastayı kendi yaşantısı içerisinde anlamak, saygı duymak ve bu farkındalıkla tedavi etmek gerekli.

WhatsApp ile Bilgi Al
Ara Bilg Al 0 530 976 24 28