Kinesiotape Nedir?

1979 yılında Dr. Kenzo Kase tarafından geliştirilen elastik yapışkan banda kinesiotape adı verilmektedir. Bu bant günlerce giyilebilir ve lateks içermez. Ayrıca anti alerjen özelliği göstermektedir. Özellikle sporcular ve pediatrik hastalar tarafından sıklıkla kullanılmaktadır.

Kinesiotape Özellikleri Nelerdir?

  • %100 pamuklu elyaf şeritten imal edilmiştir.
  • %100 tıbbi sınıf akrilik yapıştırıcı kullanılmaktadır.
  • %100 lateks içermez.
  • Su dayanıklıdır.
  • Hareket kısıtlaması meydana gelmez.
  • Tek gün değil, uzun süre kullanılabilir.
  • Bant oldukça gergindir. Bu sayede kasları gevşetme ve uyarma yeteneğine sahiptir.

Tüm bu özellikleri ile kinesiotape tavsiye edilen bir banttır. Cildin mikroskobik olarak rahatlatır. Bu sayede lenfatik drenajı da kolay hale getirmektedir. Ciltte kıvrım oluşturur ve interstisyel boşluğu artırır. Hedef alanının içinde ya da dışında sıvı akışı sağlanırken aynı zamanda basıncın azaltılmasına da izin verir.

Klinik kullanımlar baz alındığında kinesiotape hastanın ihtiyaçları göz önünde bulundurularak tavsiye edilmektedir. Eklem hareketlerini ve kan dolaşımını etkilemeden kas ve eklemlerin stabile edilmesine yardımcı olan bu bant, koruyucu bakım, ödem ve ağrı kontrolü için kullanılmaktadır. 

Vücudun kendi doğal iyileşme sürecini baz alan bu bant, dolaşım sistemini aktive etme yolu ile etki göstermektedir. Kinosiotape’in başlıca kullanım alanı kan dolaşımını sağlamaya yöneliktir. Akupunktur uygulayıcıları, medikal personeller tarafından ilk 5 yıl kullanılmıştır.

Ancak daha sonra voleybol ve olimpik sporlar ile ilgilenen sporcular için kullanılmaya başlanmış ve daha sonra tüm dünyaya yayılmıştır.  Mevcut bantların farklı branşlarda da kullanımı mümkündür. Eklemi destek ve stabilize etmek için uygulanan bandajlar ne yazık ki dolaşımı etkilemektedir. Ancak kinesiotape kullanımında böyle bir yan etki meydana gelmemektedir. Geleneksel bandajlama mantığından etkilenilerek üretim yapılsa da bandajlar kas ve eklem hareketlerinde kısıtlama meydana gelmektedir.

Sportif aktivite öncesinde uygulanan bu kinesiotape aktivite sonrasında çıkarılmaktadır. Bu bandaj hareket açıklığına yardımcı olurken bu hareket kabiliyetinin kısıtlanmaması amacı ile bantların %130 oranlarında elastikiyet özelliğine sahip olması gerekir. 24 saat boyunca kasları desteklemek amacı ile kullanıldığında kaslardaki yorgunluklar da azalır, ağrı ve ödem durumları ortadan kaldırılır. Bu yöntem herhangi bir şekilde kısıtlayıcı olmaksızın dejenere olmuş bölgede adeta tedavi uygulamaktadır.

Kaan AKIN
blank

Hastalarımla ayrı bir iletişimimiz var, aile gibiyiz. Tedavi yöntemlerimi uygulamadan önce hastalarımı dinler, onları analiz ederek ihtiyaçlarını tespit eder ve bu ihtiyaçlar doğrultusunda bir tedavi programı hazırlarım. Tedavi sırasında uyguladığım metodlar tamamen bilime dayalı, başarısı kanıtlanmış metodlardır. Onların bana söylediği her cümleyi dikkatle dinleyip, spesifik ve aspesifik olarak ayrıştırır sonra da spesifik olan belirtiler ve bulgular ışığında bir tedavi planı hazırlarım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WhatsApp ile Bilgi Al
Ara Bilg Al 0 530 976 24 28