Bacak İçin Fizik Tedavi Hareketleri

Bacaklarda çeşitli sebeplerden dolayı fonksiyon kaybı ve dolayısı ile yürüyememe durumu meydana gelebilir. Bu tür durumlarda çeşitli tedavi yöntemleri ile ameliyatsız bir şekilde sorunun çözülmesi mümkündür. Bacaklarda meydana gelen his kayıpları travmalar, kazalar, yaralanma, felç gibi durumlarda meydana gelebilmektedir. Bacak kaslarının esnetilip kuvvetlendirilmesi, kaslar arasında koordinenin sağlanması, bacakların istemli bir şekilde kontrol edilmesi ve dengenin artırılması için fizik tedavi hareketleri uygulanmaktadır.

Çok ileri derecede olmayan vakalarda ameliyatsız tedavi yöntemleri ile başarılı sonuçlar alınabilmektedir. Bu tedavi yöntemlerinden olan manuel terapi ile sorunlar ortadan kaldırılabilmektedir. Ayrıca felç gibi sebeplerden dolayı beyinde yürüme merkezlerinin hasarlanması sonucunda yürüme güçlüğü gelişmektedir. Öncelikli olarak bir değerlendirme yapılmalı, rahatsızlık ameliyatsız bir yöntem ile çözülecekse manuel terapi yöntemi uygulanmaktadır.

Özelikle yürüme kaybı olan hastaların tekrar yürümeyi öğrenmesi için çeşitli egzersizler yapması gerekir. Ayrıca bacak ameliyatları sonrasında da rehabilitasyon ile birlikte manuel terapi uygulandığında daha başarılı sonuçlar alınmaktadır.

  • Ayak bileğini aşağı yukarı esnetme

Bir bacağınızı diğer bacağınızın üzerine atın. Elinizi kullanarak ayak bileğinizi dizinize doğru çekin.

  • Parmak ucunu kaldırma

Yardımsız olarak yapabiliyorsanız parmak ucunuzu kaldırmayı deneyin.

  • Parmak ucunda yükselme

Ayaklarınızı tabanı yerde olacak şekilde kaldırın. Ayak uçlarınız yerde kalsın ve daha sonra topuklarınızı yükseltin.

  • Otururken adım atma

Bacağınızı kalça kısmından kaldırarak göğsünüze doğru çekin.

  • Dizi uzatma

Oturur vaziyette iken bağanızı öne doğru uzatın ve daha sonra başlangıçtaki duruma dönün.

  • Ayağı kaldırma

Sırt üstü uzanır bir vaziyette yere uzanın. Kalça ve dizinizi dik açı ile bükerek bu şekilde durmaya çalışın.

  • Dizi göğse çekme

Sırt üstü yatar vaziyette bacağınızı elleriniz yardımı ile göğüs hizanıza çekin.

  • Tek bacak üzerinde duruş

Bacağınızı diz kısmından büküp daha sonra da tek bacağınızın üzerinde durmaya çalışın.

  • Yana bacak açma

Dik açı ile bacağınızı açmanız ve birkaç saniye bu şekilde durmanız gerekiyor.

Özellikle bacakta görülen rahatsızlıkların giderilmesi ve fonksiyon kayıplarının ortadan kaldırılması amacı ile rehabilitasyon ve fizik tedavi ile manüel tedavi kombine edildiğinde daha başarılı sonuçlar ortaya konmaktadır.

Mehmet ŞEN
blank

Benim hayatımın merkezine aldığım özelliğim iyi bir izleyici olmam. İşim her ne kadar insan anatomisi üzerine ilerliyor olsa da duyguların anatomiye verdiği etkiyi gözardı etmek büyük hata olurdu. İnsan anatomisi psikoloji ile birlikte aynı çarklının zinciri olarak ilerler. Bu sebeple hastalarımla tedaviye başlamadan önce onları izlerim. Duygular ve reaksiyonlar hastalığın ilerleyiş biçimlerini en çıplak hali ile ele veren temel reflekslerdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WhatsApp ile Bilgi Al
Ara Bilg Al 0 530 976 24 28