Sırt Ağrısı Nedir?
Boyun altı ve bel üstünde kalan alana sırt bölgesi denir. Ağrı sırt bölgesindeki kaburgaların alt kısmının üzerinde, kürek kemiklerinin arasında, omurga etrafındaki kaslarda, omurganın direk üzerinde ve boynunuzun altında ortaya çıkabilir. Farklı pozisyonlara geçtiğinizde ağrının hafiflediğini veya daha da kötüleştiğini görebilirsiniz. Nefes alıp verdikçe batma tarzında nefes alıp vermeyi zorlaştıran ağrı hissedebilirsiniz. Peki bu sırt ağrısı nedir?
Kaslardaki Gerginlik ve Doku bozukluğu
Orta sırtta, ağrılı gerilmeler veya gerginlikler geliştirmeye eğilimli olabilecek büyük kaslar vardır. Üzerine bir baskı uygularsanız, zamanla orta sırt ağrısı gelişebilir.
Bu özellikle saatlerce bir masada oturuyorsanız veya aşırı kullanım yaralanması olarak adlandırılan bir tür tekrarlayan hareket yapıyorsanız olabilir. Aynı sebeplerden dolayı halk arasında kulunç olarak bilinen fibrozit ağrı kaynağı olabilir.
Eklemle İlgili Sorundan Kaynaklı Sırt Ağrısı
Örneğin bir spor yaralanması nedeniyle sırtınızdaki bir eklemi aniden yaralayabilirsiniz veya yaşla birlikte veya artrit gibi dejeneratif bir durum nedeniyle doğal olarak yıpranabilir.
Skolyoz ve Sırt Ağrısı İlişkisi
Skolyoz adı verilen omurga eğriliği sırt ağrısının başka bir nedenidir. Omurga ve kaburga arasındaki eklemde oluşan bir problem fiziksel olarak efor sarf ederseniz veya derin bir nefes alsanız bile ağrı kaburgalarınızın kenarlarına yayılabilir.
Omurganın Etrafında Sinir Sıkışması
Sırt ağrısı, sorun boynunuzdayken de ortaya çıkar. Boyundan veya sırt bölgesinden çıkan sinirlerin çevresindeki dokular tarafından sinir üzerine uygulanan bir baskı sinir sıkışmasına neden olabilir. Bu sıkışma omzunuza, sırtınızın üst kısmına, başınıza ve hatta kollarınıza yayılan ağrı yapabilir. Boynunuzu sertleştirebilir ve çevredeki kaslarda spazm yapabilir. Ağrı, belirli hareketler, duruş ve aktivitelerle şiddetlenebilir ve başka hareketler tarafından hafifleyebilir.
Sırt ağrısı neden olur?
Duruş bozuklukları yanlış oturma
Stresli durumlar
Bel boyun fıtığı
Boyun düzleşmesi
Sırt bölgesindeki eklemlerin hareketindeki bozuklular
Boyun eklemi bozuklukları
Uzun sure hareketsizlik
Uyku bozuklukları
Travmalar
Vücudun diğer bölgelerinden ve iç organlardan Yansıyan ağrılar
Omurgadaki dejeneratif bozukluklar
Skolyoz
Fibrozit gibi durumlarda sırt ağrısı meydana gelebilir.
Boyun ve Sırt ağrısı
Boyun ve sırt bölgesindeki ağrı aniden ve yoğun bir şekilde ortaya çıkan bir ağrı olabilirken haftalarca, aylarca hatta yıllarca sürebilecek kronik bir ağrı da olabilir. Boyun ağrısının daha önce çıkıp sonrasında sırt ağrısının eşlik ettiği durumlar olabileceği durumlar gibi,sırt ağrısının daha önce çıkıp sonrasında boyun ağrısı da eşlik edebilir.
Peki neden boyun ve sırt beraber ağrı yapar?
Boynun alt kısmındaki omurlar ve sırtın özellikle üst kısmındaki omurlar birbirine yapı olarak çok benzerdir. Boynu hareket ettirmek istediğimizde sırtın üst kısmı da hareket etmelidir, gövdemizi bir yöne döndürmek istediğimizde önce boynumuz daha sonra gövdemiz döner. Bu nedenle boyun ve sırt bölgesi beraber hareket etmektedir ve bu hareketin uyum içinde olması gerekir. Aynı zamanda boyundan çıkıp sırt bölgesine ilerleyen sinirler ve kaslar mevcuttur. Boyun ve sırt aslında ayrı ayrı gözüken yapbozun parçaları gibidir. Bu nedenlerden dolayı boyunda veya sırtta oluşan bir problem diğer bölgeyi etkileyebilir ve ağrı yapabilir.
Kadınlarda Sırt ağrısı
Sırt ağrısı, çeşitli tıbbi durumların, hastalıkların ve yaralanmaların bir belirtisidir. Erkekler, kadınlar ve çocuklar akut veya kronik sırt ağrısına sahiptir, ancak kadınların erkeklere göre yaşamaya daha yatkın olduğu bazı durumlar vardır. Kadınlarda sırt ağrısı erkeklere göre daha fazla görülür. Kadınlardaki sırt ağrısının sebepleri yukarıda saydığımız faktörlerin yanı sıra kasların kuvvetsiz olması fibromiyalji, miyofasyal, ağrı sendromu, osteoporoz, skolyozdan kaynaklı olabilir.
Sırt ağrısı nasıl geçer
Sırt hareketliliğin arttırılması sırt kaslarının kuvvetlendirilmesi doğru duruş pozisyonları sırt ağrısının azalması için destekleyici olabilir ancak sırt ağrısının kesin nedeni ve tedavisi bir uzman tarafından ele alınmalıdır. Manuel terapi ve destekleyici tedaviler ve size özel egzersizlerle sırt ağrısı şikayetlerinden kurtulabilirsiniz.
Sol veya sağ sırt ağrısının nedenleri
Sırt ağrısı çok yaygın bir rahatsızlıktır. Yetişkinlerin %80’i bunu yaşamları boyunca en az bir kere deneyimler. Genellikle insanlar sırt ağrısını bütün olarak düşünür, ancak tek taraflı sırt ağrısı da mevcuttur. Tek taraflı sırt ağrısı günlük yaşam kalitesini düşürebilir. Düşme gibi travmatik bir olay yaşamadıysanız bu ağrının kırık veya çatlak olma ihtimali düşüktür.
Sağ veya sol sırt ağrısının nedeni;
Kas tendon bağlar gibi yumuşak doku problemleri, Sinir problemleri, Eklem problemleri veya iç organlarla ilgili problemler olabilir.
Yumuşak dokular ile alakalı ağrılar
Dokuyla ilgili ağrı yaşayan biri ağrılı sertlik hissedebilir. Genellikle alan dokunmaya karşı hassas olur ve hissettikleri rahatsızlık nedeniyle kısıtlı hareket aralığına sahip olabilirler.
Eklem problemi ile alakalı ağrılar
Eklem problemine sahip kişiler hareket etmek istediğinde sırt bölgesinde kısıtlılık hissedebilir. Bu problemde ağrı biraz daha omurganın olduğu bölgede kemik yapılar üzerinde hissedilir.
Sinir problemi ile alakalı problemler
Sinir problemine sahip insanlarda ağrı daha şiddetlidir ve ağrı yanında uyuşma karıncalanma gibi semptomlar bir hat boyunca çizgi şeklinde ilerler.
İç organlar ile ilgili problemler
Yaşadığınız ağrı sırtta biraz daha derinse ve başka semptomları da varsa, bu bir iç organ problemiyle ilgili olabilir. Günümüzde Covid-19 un bir semptomu da sırt ağrısıdır. Sırt ağrısının yanında halsizlik baş ağrısı diğer eklemlerde ağrılar tat ve koku kaybı gibi bulgular da var ise covid-19 bu sırt ağrısının sebebi olabilir.
Strese bağlı Sırt ağrısı
Stresin vücuttaki zararlı etkileri her zaman söylenmektedir. Bu zararlarından konu ağrıya gelince; evet stres ağrı yapar; ancak nasıl sorusu akla gelmektedir. Stres faktörü etkin olduğunda beynimiz bizi stres durumuna hazırlamaya çalışır. Bu çalışma sırasında dokulara giden kan dolaşımını yavaşlatır çünkü ilgilenmesi gereken daha önemli bir faktör vardır. Kanı dokulara göndermeden, ani bir durumda direkt kullanabilmesi için sadece depolar. Dokulardaki bu kanın eksikliği ise beslenme yetersizliğine neden olur ve bu da ağrı sonucunu ortaya çıkarır.
Sırt ağrısı egzersizleri
Sırt bölgesindeki ağrının nedeni bir travmaya bağlı değil ve uzun zamandır var ise yüklenme kapasitenizi aşmadan ve dokulara doğru oranda yüklenerek yapılan egzersizler iyi gelecektir. Sırt ağrısında mobilite egzersizleri kuvvetlendirme egzersizleri dayanıklılık egzersizleri germe egzersizleri yapılabilir; ancak bu egzersizler kişiye özel olmalıdır. Bu yüzden bir uzman tarafından gösterilen ve doğru yapabildiğiniz egzersizleri yapmalısınız.
Geçmeyen sırt ağrısı
Sırt ağrısı bazen birkaç saat veya birkaç gün sürerken bazen de haftalar aylar hatta seneler sürebilir. Bu şekilde uzun süren sırt ağrısı kronik sırt ağrısı olarak adlandırılır ve iyi bir muayeneden sonra tedavi gerektirir. Kronik sırt ağrısında ağrının nedeni bir dokudaki (kaslar bağlar tendonlar…) hasardan ziyade bu dokulardaki iyileşmenin gecikmesinden dolayı veya sinir sistemindeki çalışma düzeninin bozulmasından kaynaklanabilir.
Kronik Sırt Ağrısı
Bu sebeplerin dışında eklemlere binen genel yükün artmasından veya düzensiz dağılmasından dolayı kronik sırt ağrısı oluşabilir. Kronik ağrılarda ağrının neden olduğu kadar sinir sistemi tarafından nasıl algılandığı da önemlidir. Düşünceler, sağlık ve hastalık inancı vücuttaki ağrı algısını direkt etkileyecektir. Geçmeyen sırt ağrısı olan kişilere eklem, sinir kas gibi dokulara tedavi uygulanırken aynı zamanda ağrı algısı üzerine de tedavi uygulanmalıdır.
- Sırt Ağrısı Neden Olur ve Sırt Ağrısı için Egzersiz Önerileri - Kasım 8, 2021
- Diz Ağrısı, Diz Kapağı Ağrısı ve Nedenleri - Kasım 8, 2021
- Boyun Fıtığı Nedir, Tedavisi ve Egzersizleri - Kasım 8, 2021