Kuru İğneleme Tedavisi Nedir, Hangi Tedavilerde Kullanılır?

Uzman fizyoterapistler kontrolünde gerçekleşen kuru iğneleme tedavisi, vücudun ağrılı bölgelerine akupunktur iğneleri ile yapılan ilaçsız tedavi yöntemidir, kas iskelet sistemi rahatsızlıklarında sıkça başvurulduğu gözlemlenmektedir.

Kuru İğneleme Tedavisi Nedir?

Kuru iğne tedavisi kronik kas ve iskelet sistemi rahatsızlıklarının beraberinde getirdiği kas ağrılarının tedavisinde kullanılan ilaçsız bir fizik tedavi ve rehabilitasyon yöntemidir. Vücudun ağrılı noktaları üzerine ince uçlu akapuntur iğneleri yardımı ile ilaçsız bir şekilde sistemli uyarılar göndererek vücudun rahatlatılması, ağrıların azaltılarak rahatsızlığın tedavi edilmesini hedef alır.

Kuru iğneleme tedavisi uzun yıllardır kullanılan, tıp alanında da kabul görmüş ilaçsız bir terapi ve tedavi yöntemidir. Kuru iğneleme tedavisinde ince uçlu akupunktur iğneleri kullanılır ve ağrı eşiği ortalama seviyelerde seyreden hastalarda neredeyse acısız bir terapi şeklidir. İlaçsız uygulanan kuru iğne tedavisinin mutlaka uzman fizyoterapistler kontrolünde yapılması olası sakatlanmaları önlemede hayati önem taşımaktadır.

Kuru İğneleme Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Vücudun kas ve iskelet sistemi rahatsızlarının tedavisinde başarısı kanıtlanmış kuru iğneleme tedavisi, vücut üzerindeki ağrılı bölgelerin tespit edilerek, bu bölgeler üzerindeki etkileşim noktalarının saptanması ile başlar. Kuru iğnelemenin uzman fizyoterapistler kontrolünde yapılması tedavinin başarılı seyri için büyük önem kaydetmektedir.

blank

Belirlenen ağrılı bölgeler üzerindeki etkileşim noktalarına ilaçsız ve mümkün olduğunca ince uçlu akupunktur iğneleri batırılarak vücut uyarılır ve merkezi sinir sistemine mesaj gönderilmesi amaçlanır. Merkezi sinir sistemi aldığı mesaj ile gerilen ya da sıkışan kas bölgelerine rahatlatıcı sinyaller göndererek kas ve iskelet sisteminin yeniden eski performansı ile çalışmasına yardımcı olur ve vücutta ağrılardan uzak bir rahatlama sağlanır.

Kuru iğneleme yasal olarak, uzman hekim kontrolünde yapılmalıdır. Uzman fizyoterapistler kontrolünde uygulandığında tamamen zararsızdır, ağrılı olan ve fonksiyonunu yeterince yerine getiremeyen kaslar üzerindeki spazmın çözülmesine yardımcı olur.

Kuru İğneleme Yöntemi Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılır?

Kas ve iskelet sistemi üzerinde oluşan rahatsızların tedavisinde başvurulan en etkili fizyoterapi tedavi yöntemlerinden biri olan kuru iğneleme kas üzerindeki sıkışmaları gidererek vücudu rahatlatmayı ve hareket kabiliyetini artırmayı hedef alır.

Kuru iğnelemenin etkin olduğu tedavi alanları oldukça geniştir. Temel olarak kas ve iskelet sistemi rahatsızlıklarını hedef alır ve sıklıkla aşağıdaki rahatsızların tedavi edilmesine etkin ve başarılı bir rol oynamaktadır.

Başlıca Kuru İğneleme Tedavisinin Uygulandığı Rahatsızlar;

  1. Boyun Fıtığı
  2. Bel Fıtığı
  3. Bel, boyun ve sırt ağrısı
  4. Omuz üzerinde hareket kısıtlılığı ve omuz ağrısı
  5. Miyofasiyal Ağrı Sendromu
  6. Fibromiyalji sendromu
  7. Tenisçi ve golfçü dirseği
  8. Duruş bozukluğu
  9. Skolyoza bağlı oluşan kas gerginlikleri ve vücut kas ağrıları
  10. Huzursuz Bacak Sendromu
  11. Spor yaralanmaları
  12. Meslek hastalıkları

Kuru iğnelemenin yaygın bir şekilde kas spazmı ve kas ağrıları üzerinde iyileştirme kaydetmesi, halk dilinde kulunç adı verilen ağrı merkezli gergin noktalar üzerine ince uçlu akupunktur iğnelerinin belli düzende batırılmasıyla sağlanır. İğne batırılarak uyarılan bölgeler rahatlatılır ve hastanın tedaviye yanıt verme sürecine bağlı olarak düzenli uygulanan seanslar ile tedaviye devam edilir.

Kuru İğneleme Tedavisinde Dikkat Edilmesi Hususlar Nelerdir?

Kuru iğneleme tedavisinin başarılı sonuç vermesi için batırılacak iğnelerin yerlerinin çok iyi tespit edilmesi gerekmektedir, aksi yapılan uygulamalar sakatlıkla sonuçlanacak durumların meydana gelmesine sebebiyet verebilmektedir. Bu nedenle kuru iğneleme tedavisinin mutlaka uzman fizyoterapistler kontrolünde uygulanması gerekmektedir.

blank

Kuru iğnelemede ilaç kullanılmadığı için yan etkisi yok denecek kadar azdır fakat vücuda yabancı cisim temas ettiği için vücudun lokal ağrı ve enfeksiyon gibi tedavinin seyrini olumsuz yönde etkileyecek farklı tepkime ve reaksiyonlar gösterebilmesi de ihtimaller dahilindedir. Bu nedenle yine kuru iğneleme tedavisinin uzman fizyoterapistler tarafından uygulanması büyük önem taşımaktadır.

Kuru İğneleme Tedavisi Kimlere Uygulanır?

Kas ve iskelet sistemi rahatsızlıkları sebebiyle kronik ağrı şikayetlerinde bulunan, fiziki koşullarına göre 12 ya da 15 yaş ve üzeri tüm hastalar üzerinde kuru iğne tedavisinin uygulanması mümkündür. Medikal bir ilaç içermediği için ciddi derecede yan etkisi gözlenmemektedir ve herhangi bir kanamaya yol açmaz.

Kuru iğneleme tedavisi hastalığın seyrine ve hastanın iyileşme grafiğine göre değişkenlik gösterdiği gibi, tedavi seansları minimumda yaklaşık olarak bir kaç saniye, maksimumda bir ya da 2 dakika sürmektedir ve ince uçlu akupunktur iğneleri kullanıldığı için acısız bir tedavi yöntemi olarak bilinmektedir.

Kuru İğneleme Tedavisi ile Akupunktur Arasındaki Farklar Nelerdir?

Kuru iğneleme tedavisinde akupunktur iğneleri kullanıldığı için genel olarak bu iki tedavi metodu birlikte anılır. Fakat tamamen iki farklı fizyoterapi tedavi yöntemidir. Kuru iğne tedavisinde akupunktur uygulamasından farklı olarak medikal ilaç kullanılmaz böylece tedavi sürecinde oluşabilecek yan etki riski en aza düşürülmüştür.

Kuru iğneleme tedavisinde, tedaviye başlanmadan önce hasta üzerinde uzman fizyoterapistler kontrolünde detaylı bir tektik gerçekleştirilir ve bu tetkik sonucunda vücut üzerinde ağrılı bölgeler tespit edilerek her bölge üzerinde tepkime noktaları oluşturulur. Akupunkturun aksine kuru iğneleme metodu standard bir nokta üzerine değil her ağrı bölgesi için tespit edilen bu tepkime noktalarına uygulanır.

Kuru İğneleme Sonrası Neler Yapılmalıdır?

Kuru iğneleme tedavisi vücudun kas ve iskelet sistemi üzerinde meydana gelen rahatsızlıkların tedavisinde olumlu sonuçlar kaydetmektedir ve tedavinin başarı kaydetmesi için tedavi sonrasında düzenli egzersizlerin yapılması tavsiye edilir. Kuru iğneleme tedavisi kaslar üzerine akupunktur iğnelerinin ilaçsız olarak batırılıp vücudun uyarılarak, rahatlatılmasını hedef alır.

Vücut üzerinde oluşan rahatlama, tedavinin büyük bir parçasını oluşturur ve tedaviyi sonuca götürür. Kuru iğneleme tedavisi tamamlandıktan sonra vücudun yeniden hareketsiz kalmasını ve kasların yeniden gerilmesini önlemek için medikal egzersiz programlarına devam edilmesi şiddetle tavsiye edilir ve bu egzersizlerin uzman fizyoterapistler kontrolünde gerçekleştirilmesi tedavinin başarılı sonuç vermesi için büyük önem arz etmektedir.

Kuru iğne tedavisi teşhise göre ve hastanın durumuna göre değişmekle birlikte, 3 seans ile 20 seans arasında uygulanmaktadır. Tetik nokta hastalığında 5-10 seans, fibromiyalji de 15-20 seans, bel ve boyun kireçlenmelerinde 10-15 seans, ani kas tutulmalarında 1-3 seans yeterli olmaktadır.

WhatsApp ile Bilgi Al
Ara Bilg Al 0 530 976 24 28