Dirsek Anatomisi

El bileğini yukarı kaldırmaya yarayan kaslar, dirseğin dış kısmında, yumruk yapmaya ve el bileğini aşağı indirmeye yarayan kaslar dirseğin iç kısmında bulunur. El bileği ve dirsek hareketleri sırasında dirsekteki kaslar kasılır ve bu bölgenin kontrolü sağlanır.

Dirsek bölgesindeki bazı kasların yeteri kadar güçlü olmaması, aşırı kullanılması  veya yanlış kullanılması el ve el bileği hareketleri sırasında ön kol kaslarının gerilmesine, zorlanmasına neden olur. İngilizceden dilimize Tennis Elbow olarak geçmiştir.

Tenisçi Dirseği Kimlerde Görülebilir?

El ve el bileğini fazla kullanan insanlarda sıkça görülebilen bir rahatsızlıktır.

İsminden de anlaşılacağı üzere raket sporları yapan insanlarda görülmeye başlandığı için bu simi alan hastalık, 

  • masa başı çalışanlarda, 
  • marangozlarda,
  • tesisatçılarda, 
  • yoğun temizlik işi yapan insanlarda görülebilir.

Tenisçi Dirseği Nedir?

El bileğini tekrarlayan zorlanmalar nedeniyle bu bölgedeki kas kemik bileşkesinde meydana gelen ufak yırtıklar ve dejenerasyon oluşur. Bu küçük yaralanmalar bir süre sonra dirseğin dış bölgesinde, kasların yapıştığı yerde ağrıya sebep olur. 

Tenisçi Dirseği Nasıl Oluşur?

El bileği ve parmak hareketinde rol oynayan kasların büyük çoğunluğunun bir ucu parmaklarda veya ön kolda diğer ucu dirseğin dış kısmındadır. El bileği hareketlerinde haliyle bu bölgedeki kaslar kasılır. Fazla kasılması veya yanlış kullanılması buradaki kas ve tendonları zedelemeye başlar. Artık zorlamadan da basit hareketlerde de ağrı oluşabilir.

Aşırı Kullanım: Çalışma veya çalışmama buna sebep olabilir.  Aktivite, tendonun yapışma yerinde stres dediğimiz bir yük oluşturur. Tendonda strese sebep olan aktiviteler tendon üzerinde yaralanmayı arttırır. Bu stresler tekrarlayıcı tutma, kavrama aktiviteleri, doğrama, boyama ve giyinme olabilir.

Travma: Dirseğe direkt temas, tendon üzerinde dejenerasyona sebep olan şişme ve ödem ile sonuçlanabilir. Ani, beklenmedik bir hareket, zorlama ve aktivite ile de yaralanma olabilir.

Kas Nasıl Yanlış Kullanılabilir?

Modern yaşamda maalesef ki artık tüm kaslarımızı etkin bir şekilde kullanamayabiliyoruz. Bu sebeple kaslardan biri zayıf kalınca vücut bu hareketi yapabilsin diye görevi başka bir kasa veriyor. Böylece bazı kaslar normalden fazla çalışmış oluyor.

Yanlış kası kullanarak doğru hareket ortaya çıkıyor. Kasa normalden fazla yüklenmek de böylece hastalığı arttırabiliyor?

Tenisçi dirseği belirtileri nelerdir?

Tenisçi dirseğinin en önemli bulgusu, dirseğin dış tarafında ağrı meydana gelmesidir. Bu ağrı, dirseğin dış kenarındaki kemik çıkıntı üzerinde bulunur ve ön kola doğru yayılır. Örneğin, ağır bir çaydanlık veya bir sürahi kaldırırken bu ağrıyı dirseğinizde hissedebilirsiniz. Bunun haricinde, görülebilecek tenisçi dirseği belirtilerini ise şu şekilde sıralayabiliriz: 

  • Dirseğin dış kenarında hassasiyet ve ağrı,
  • Ağır bir eşya kaldırıldığında dirseğinizin ağrıması,
  • El ve bilek kaldırılırken veya gerilirken ağrı meydana gelmesi,
  • Bir obje tuttuğunuzda, elinizi yumruk şeklinde sıktığınızda veya kapı kolu çevirdiğinizde ağrı olması. 

Tenisçi dirseği söz konusu olduğunda ağrı oldukça yaygın olarak görülür. El bileğini dirence karşı geriye doğru kaldırdığınız takdirde, bu ağrının şiddeti giderek artar. Önceleri düşük şiddetli olan bu ağrı, zorlayıcı hareketleri devam ettirdiğiniz sürece şiddetlenir. Ağrı ile beraber kol kaslarında da kuvvetsizlik meydana gelebilir. 

Tenisçi Dirseğinde Şikayetler Nelerdir?

Kişi, dirseğin dış kısmında özellikle el bileği yukarı kaldırma ve döndürme hareketlerinde ağrı hisseder.

Dirseğin dış kenarında bulunan kemik çıkıntısında hissedilen ağrının ön kola yayılması ilk belli başlı belirtidir. Özellikle bir eşyaya kuvvet uygulandığında dirsekten bileğe doğru uzanan ağrıyla kendini belli eder. El bileğine yük bindikçe ağrının şiddeti artar. Bu ağrı sonucunda kol kaslarında güçsüzlük, ağır kaldıramamak ilk belirtilerdir. İlerleyen safhalarda elin yumruk yapılması, tokalaşmak, kapı kolu çevirmek gibi basit eylemlerde bile kendini belli eder.

Masa başı oturanlarda klavye ve mouse kullanımı ağrılı olabilir. Evde fazla vakit geçiren, gününü temizlikle geçiren insanlarda bez sıkma,cam silme, bir şey kaldırma gibi aktiviteler ağrılı olabilir.

Tenisçi dirseği tedavi edilmezse ne olur?

Hasar oluşumunun ardından gerekli tedavi yapılmazsa, kas ve tendonlarda kronik enflamasyon ve laksite oluşur. 4-6 hafta sonra, dejenerasyona bağlı olarak kronik ağrı gelişir. 

Uzun vadede ağrının yanında kolda uyuşma, karıncalanma hisleri oluşabilir. Hatta kişi elindekileri düşürmeye başlayabilir.

Tenisçi Dirseği Tedavisi Nasıl Yapılır?

Genel olarak tedavi için yapılan uygulamalar ESWT(şok dalga tedavisi) olarak adlandırılan silaha benzeyen ve uygulama sırasında ayarlanabilir basınç uygulayan bir tedavidir.  Ağrılı yere uygulanır ve ağrılı bölgeye ritmik bir şekilde vurur. Ağrılı bir uygulamadır. Tedavi kalıcı olmayabilir çünkü tedavi sonrasında kişi dirseğini ve kasları yanlış kullanmaya devam eder.

Bunun yanında nadiren de olsa egzersiz ve elektroterapi önerilebilir. Elektroterapi olarak TENS olarak bilinen ağrı kesici akım uygulanabiliyor. Bu tedavide en öncelikli olan egzersizdir ama maalesef en az önemsenen de egzersizler olabiliyor.

Tenisçi Dirseği Manuel Terapi Kliniklerinde Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavisinde ağrılı dokuları çeşitli yöntemlerle(graston, masaj) gevşetme yapılır ve o bölgedeki ağrı azaltılır. 

Tedavinin kalıcılığı için dirsek bölgesindeki eklemleri, mobilizasyon ve traksiyon teknikleriyle, doğru şekilde hareket ettirip eklem kapsülünü germek gerekir. Eklemi oluşturan yapıların dolaşımını arttırılır.

Boyundan çıkıp ağrılı bölgeden geçen sinirlerin hareketliliği ve kan dolaşımını arttırmak için belirli teknikler uygulanır. Bu teknik kişinin uyuşma ve/veya kas güçlüzlüğü şikayetlerine yöneliktir.

Sinirin dolaşımının iyi olması o bölgedeki kasları daha kolay uyarabiliyor anlamına gelir böylece kas kuvvetini arttırmaya yönelik çok daha kolay çalışılabilinir.

Maalesef her hasta için aynı tedavi teknikleri ile aynı sonuç alınamayabilinir. Manuel terapinin amacı hastalığın yarattığı semptomların önce sebeplerini bulmak ve sonrasında bunları ortadan kaldırmak amacıyla kişiye özgü doğru terapi tekniğini uygulamaktadır.  

Tenisçi Dirseğinde Ev Egzersizi

Tedaviyi hızlandırmak için kişinin evde de kolaylıkla yapabileceği dirsek bölgesini güçlendirici egzersizler anlatılır. 

Günlük yaşamda kişinin kolunu nasıl daha doğru kullanabileceği, hangi hareketler sırasında hangi kaslarını kullanması gerektiği anlatılır. 

Bir önceki makalemizde baş ağırısı hakkında detaylı bilgi paylaştık. O yazımızıda okuyarak baş ağrısının başlıca nedenlerini ve tedavi yöntemlerini öğrenebilirsiniz.

Dila SU ESMER
blank

Mesleki disiplinleri yüksek Mehmet Şen ve Kaan Akın ile beraber çalışmak bence kariyer anlamında benim için dönüm noktası oldu. Şimdiye kadar katetmiş olduğum bu yol bana bilmediğim şeyleri farketmeyi öğretti. Böylece neyi öğrenmem gerektiği konusunda kendimi keşfettim. Hiçbir zaman bir şeyi tam anlamıyla öğrenemeyeceğimi çünkü öğrenmenin bitmediğini öğrendim.

WhatsApp ile Bilgi Al
Ara Bilg Al 0 530 976 24 28