Boyun Anatomisi
Boyun düzleşmesi, boynun çeşitli nedenlerden dolayı eğri kıvrımını kaybederek düzleşmesine denir. Normal şartlar altında insanların omurgaları boyun, sırt ve belde biraz kıvrımlı ve eğri bir şekle sahiptir.
Omurganın S şeklini oluşturan bu eğriler, boyun ve bel hizasında öne doğru oyuk, sırt ise geriye doğru çıkıktır. Bu eğriler vücudun yapısının dengelenmesine ve korunmasına, kafanın ağırlığını düzgün ve rahat bir şekilde taşımasına ve vücut ağırlığını doğru bir şekilde aktarılmasına yardımcı olur.
Boyun bölgesi yedi adet omurdan oluşur. Yedi omur bir kavisli bir şekilde durmaktadır. Olması gereken boyun postüründe kulak memesi ve omuz başı aynı hizada olmalıdır. Boyun omurları normalde C şeklinde sıralanarak kavis oluştururlar.
Boyun düzleşmesi nasıl gerçekleşir?
Kişinin davranışları boyun düzleşmesine neden olabilir. Uyanıkken veya uyurken zayıf, kötü duruşta kalmak, uzun süre bilgisayar ya da telefona yanlış şekilde bakmak, çeşitli mesleki koşullar ve tekrarlanan hareketler boyun düzleşmesine neden olabilir.
Duruş bozukluğundan kaynaklı olarak başın önde durması, normalde çukur olması gereken boyun bölgesinin çukurluk azalmaya başlar.
Bunun yanı sıra çeşitli hastalıklar sebebiyle de boyun düzleşmesi oluşabilir. Farklı disk hastalıkları, omurga eğriliği veya doğuştan gelen sağlık problemlerinden dolayı boyun düzleşmesi oluşabilir.
Boyun düzleşmesinden kaynaklı kafatasının eklem yaptığı bölgede hareket azlığı olabilir. Başın ağırlığı eklemlere doğru şekilde aktarılmazsa yük dengesizliği dediğimiz şey gerçekleşir. Hatta bu ilerleyen dönemlerde baş ağrısına veya fıtığa yol açabilir.
Boyun Postürü
Vesikalık fotoğraf çektirirken fotoğrafçı bizi pozisyonlar ve o duruş bize garip gelir. Aslında doğru boyun postürüdür o pozisyon.
Ben de bazen hastalara doğru boyun duruşunu gösterdiğimde ve artık böyle durmaların gerektiğini söylediğimde garipseyebiliyorlar. Aşağıya bakıyormuş gibi hissettiğini söyleyenler var.
Peki doğru duruş sırasında bile neden rahatsız hissedilir?
Çünkü vücudun belirli bir hafızası var. 30lu yaşlarındaki birine “bundan sonra başın geride ve çenen yere paralel durman gerekiyor” dediğimde garipsemesinin sebebi yıllardır o pozisyonda durmaması. Vücut için normal pozisyon artık başın önde olduğu pozisyon. Bu bir alışkanlık ve artık bilgisayar ve telefon kullanımının arttığı bu dönemde boyun postürü çok kolay bozulabiliyor.
Oysa hayatının büyük bölümünde başının üzerinde ağırlık taşıyan birine aynı öneriyi yapmamız garip gelmez çünkü baş üstünde ağırlık taşımak için ergonomik olarak boyun postürünün doğru durması gerekiyor ve alışkanlıkları bu şekilde gelişmiştir.
Boyun düzleşmesi belirtileri nelerdir?
Boyun düzleşmesi olan kişilerin postüründe başın omuzlardan önde durması, kişi istese de başını olması gerektiği gibi geriye alamaması, ensenin en alt kısmında kamburluk boyun düzleşmesinde başlangıç belirtileri olarak görülebilir.
- Boyun ağrısı,
- Boyun hareketlerinde kısıtlılık,
- Boyun kaslarında güçsüzlük baş ağrısı,
- Sırt ağrısı,
- Omuzlarda yük varmış hissi gibi ağırlık hissi ve ağrı,
- Ense ağrısı,
- Eğer sinir köklerine bası olursa kollarda ağrı ve elde uyuşma en sık görülen belirtilerdir
Boyun düzleşmesinde şikayetler?
Boyunda gelişen eklemsel değişiklikler başı, boynu ve kolları etkileyebilir.
- Boyun ağrısı
- Boyun hareketlerinde kısıtlılık
- Halsizlik
- Boyun kaslarında güçsüzlük
- El veya kolda his kaybı, karıncalanma veya elektriklenme hissi
- Bel ağrısı
- Baş ağrısı
- Sırt ağrısı
- Başı taşımada zorluk
- Kollarda çabuk yorulma
- Kollara vuran ağrı, gibi şikayetler görülebilir.
Boyun düzleşmesi ağrısı nerelere vurur?
Boyun düzleşmesi ağrıları omurganın etkilenen bölümlerine göre vücudun farklı bölgelerinde hissedilmektedir. Genel olarak boyun bölgesinde bulunan 7 omurda meydana gelen boyun düzleşmesi hem boyun bölgesinde hem de omuz, kürek kemiği ve ensede ağrıya neden olmaktadır. Bazı hastalarda boyundan yayılan ağrı baş bölgesinde de hissedilmektedir.
Bazı durumlarda ise boyun omurlarından yayılan ağrı omurgayı da etkilemekte ve sırtta ağrılar ortaya çıkmaktadır.
Boyun düzleşmesi baş döndürür mü?
Boyun düzleşmesi baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı ve kulak çınlamasına sebep olabilir.
Özellikle boyundan geçen bazı sinirlerin sıkışması sebebiyle kişide mide bulantısı yaşanabilir.
Boyun düzleşmesindeki bu tip semptomlar boyun çevresindeki kasların kuvvetlendirilmesi için düzenlenen egzersizler ve bir dizi manuel terapi seansları ile giderilebilmektedir.
Kişiden kişiye terapiye verilen yanıt aralığı değişkenlik gösterse de, genel olarak bu tip semptomlarda 1 ay süren düzenli terapi ve egzersizlerle boyun düzleşmesinden kaynaklaanan baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı ve kulak çınlaması gibi semptomlar ortadan kaldırılabilir.
Boyun düzleşmesi olanlara verilen egzersizler
Egzersiz olarak kafatasının omurgayla ilk eklem yaptığı omurun hareketliliğini sağlayacak, basit ve her yerde yapılabilecek egzersizler önerilir.
Eklemdeki hareketlilik sağlandıkça masaj yaptırma isteği oluşan bölgedeki omurların hareketliliğini sağlamak amacıyla sırt-boyun bölgesine yönelik egzersizler verilir.
Son olarak boyun bölgesinin kontrolünü arttırmak için boyun bölgesi kaslarının kuvvetini artırmak ve tedaviyi kalıcı kılmak için egzersizler verilir.
Boyun düzleşmesi için yastık önerisi
Boyun düzleşmeniz varsa ve eğer mümkünse yastıksız ve sırt üstü yatmanız en iyisidir. Eğer yastıkla yatacaksanız ince ve sert bir yastık kullanılabilir.
Boyun düzleşmesinin yanında farklı boyun rahatsızlıklarınız da varsa deneyimli bir terapistin muayenesinden sonra öneri almanız daha doğru olur.
Boyun düzleşmesinde tedavi nasıl olur?
Genelde elektroterapi ve egzersiz tedavisi uygulanabilir.
Elektroterapi olarak sizin ağrı hissedilen bölgelerinize TENS ve hotpack veya infraruj uygulaması yapılır.
TENS: ağrı kesici akım uygulamasıdır.
hotpack: sıcak su dolu kazanlardan çıkarılıp havlularlarla kişinin kaslarını gevşetmek için yapılan konulan bir sıcak su torbasıdır.
infraruj: yine sıcak uygulamadır. kişinin uygulama yapılacak yerine sıcaklık yayan bir ışık cihazıdır.
Elektro Terapiden sonra evde yapabileceğiniz broşür egzersizleri verebilir. Bu egzersizlerin hepsi her hastaya uygun değildir.
Boyun Düzleşmesinde Manuel Terapi Kliniklerinde Tedavi Nasıl Yapılır?
Manuel terapi teknikleriyle mobilizasyon ve manipülasyon teknikleri kullanılarak daha az hareket eden eklemler hareketlendirilir ve egzersiz yöntemiyle o bölgedeki kaslar kuvvetlendirilir.
Bunların yanında daha az hareket eden eklemleri kompanse edebilmek için daha fazla hareket eden eklemler de olabilmektedir. Bu eklemler doğru şekilde kullandırılarak, olması gereken sınırlar içinde hareket ettirilerek ve fazla yükün paylaştırılması sağlanılarak o bölgede oluşabilecek fıtık ihtimalinin de önüne geçilmektedir.
Boyun Düzleşmesinde Ev Egzersizi
Boynun başa en yakın eklemlerinin hareketini öğretmeye ve sırt bölgesinde oluşan ağrıları azaltmak için sırt bölgesine yönelik egzersizler verilir.
O bölgedeki kasları kuvvetlendirmeye ve eklemleri doğru kullanmak için egzersizler verilir.
Doğru duruş ve yatış pozisyonları için önerilerde bulunulur. Otururken başın ve boynun nasıl durması gerektiği ve yatarken mümkün olduğu kadar ince yastık kullanılması anlatılır.
- Boyun Düzleşmesi Belirtileri ve Tedavisi - Kasım 8, 2021
- Tenisçi Dirseği (Lateral Epikondilit) Belirtileri ve Şikayetleri - Kasım 8, 2021