Boyun fıtığı nedir?

Boyun omurlarının arasında disk adı verilen ve omurlar arasında yastıkçık görevi gören madde vardır. Bu madde çeşitli nedenlerden dolayı yırtılıp yapısı bozularak  tam arkasında kalan omurilik kanalının içine doğru taşar. Omurilik kanalı omurların üst üste gelmesiyle oluşan içinden omuriliğin geçtiği bir kanaldır. Taşan disk yapısı omurilik kanalının içine kimi zaman sadece taşar sinire baskı yapmaz, kimi zaman da omurilik kanalının içine taşarken aynı zamanda sinire de baskı yapar. Disk denilen bu yapının yırtılarak omurilik kanalının içine taşmasına boyun fıtığı denir.

Boyun fıtığı belirtileri

Boyun arkasında ve ensede ağrı, baş ağrısı kürek kemiği çevresinde ağrı, boyunda hareket kısıtlılığı, kas kasılmaları, boyunda rahatsızlık hissi, sabah kalkınca tutukluk hissi fıtık belirtileri olabilir. 

 İlerleyen fıtıklarda ise boyundan kola doğru uyuşma karıncalanma ve ağrı, omuz ağrısı, hissizlik, kolda güç kaybı, çabuk yorulma ve reflekslerde azalma görülebilir. 

Boyun fıtığı belirtileri fıtığın ne zaman olduğuna bağlı olarak ve büyüklüğüne bağlı olarak değişebilir. Burada yazılan belirtilere sahip olunması direk boyun fıtık olduğu olduğu anlamına gelmez, farklı rahatsızlar da benzer belirtiler gösterebilir. Bu konuda bir uzmana muayene olup ona göre teşhis konulmalıdır

Boyun fıtığına ne iyi gelir?

Boyun fıtığı tedavisinde ilk yaralanma döneminde ise istirahat iyi gelecektir. Eğer sinirde bir hasar varsa duruma bağlı olarak bir uzman önerisiyle boyunluk kullanılabilir. Bu durumda evde yapabileceğiniz sıcak uygulaması ve internette görülen ağır boyun egzersizlerinden kaçınmalısınız. Ancak uzun süredir bu rahatsızlığa sahip kişiler bir uzman tarafından muayene edilerek boyun fıtıklarının nedenini saptayıp eşlik eden faktörler var mı teşhis edildikten sonra kişiye göre tedavi planlanmalıdır. Bu tedavi planına göre size evde yapabileceğiniz size özel egzersizler ve önerilerde bulunulacaktır

Boyun fıtığı yastığı

Boyun fıtığına sahip kişiler yastığını seçerken yastığın çok alçak veya çok yüksek olmamasına özen gösterilmelidir. Çok yumuşak yastıklar tercih edilmemelidir. Kişi başını yastığa koyduğunda rahat edebileceği yastıkları tercih etmelidir. Boyun fıtığının hangi tarafta olduğuna bakılarak yastık tercihi değiştirilebilir. Gece uyurken kişinin hangi tarafa yattığı, genelde hangi pozisyonda kaldığı ve sürekli pozisyon değiştiriyor mu gibi seçenekler yastık seçimi konusunda farklı tercihleri ortaya koymaktadır. 

Boyun fıtığı egzersizleri

Egzersiz boyun fıtığı ile mücadelede çok önemli bir silahtır ;ancak fıtığın konumuna, büyüklüğüne, eşlik eden diğer rahatsızlıklara bağlı olarak egzersiz seçimi değişmektedir. Bu konuda herhangi bir egzersiz değil size bir uzman tarafından gösterilen ve doğru yapabildiğinizden emin olduğunuz egzersizleri yapmalısınız. Egzersizler durumunuza bağlı olarak eklem mobilitesi, motor kontrol, kuvvet, dayanıklılık, sinir mobilitesi vb egzersizler olacaktır. Egzersizlerin genel amacı fıtık olan seviyedeki fıtığa sebebiyet veren fazla yükü alarak tüm boyuna ve sırta dağıttıktan sonra o bölgeyi kuvvetlendirmek ve ardından fıtığın neden olduğu doku bozuklukları düzenlemektir. 

İlerlemiş boyun fıtığı belirtileri

İlerlemiş boyun fıtıklarının diskteki taşan kısmın büyük olduğu ve omurilik kanalında sinire basının olduğu bir durumdur. Bundan dolayı sinirsel semptomlar görülebilir. İlerlemiş boyun fıtıkları nedeniyle omuz ve kola giden sinirler etkilenir. Boyundan kola yayılan uyuşma karıncalanma ve ağrı, omuz ağrısı, hissizlik, kolda güç kaybı, etkilenen taraftaki omuz ve kolda çabuk yorulma ve reflekslerde azalma boyun fıtıkları belirtileridir. 

Boyun fıtığı tedavisi

Boyun fıtık tedavisinde manuel terapi teknikleri, kuru iğne, kinesiotape, medikal masaj gibi teknikler kullanılmaktadır. Manuel terapi elle yapılan bir tedavidir. Boyunda bulunan eklemlerin dizilimini, hareketini ve uyumunu el ile yapılan yavaş veya hızlı tekniklerle ağrısız bir şekilde en uygun hale getirir. Eklem çevresindeki bağların ve kapsülün iyileşmesini sağlar, kasların doğru şekilde çalışabilmesi için uyarılar verir. Aynı zamanda omurilik kanalından çıkan sinirlerin esneyebilme ve sıkışabilme kabiliyetini artırır. Bu tekniklerin yanı sıra manuel terapi seansında uygulanan iyileşme mekanizmalarının sürekliliği için manuel terapi teknikleriyle uyumlu egzersizler verilir. Kullanılan teknikler ve yöntemler hastaların durumuna göre değişmektedir

Boyun fıtığı baş ağrısı yapar mı?

Boyun fıtığı baş ağrısı yapabilir. 1983 yılında Uluslararası Başağrısı Derneği boyun kaynaklı baş ağrısı tanımı yapmıştır. Yaralanma, artrit veya aşınma ve yıpranma nedeniyle disk yerinden çıkabilir. Fıtıklaşmış disk çevredeki sinirlere baskı yapabilir. Bu sinirler kronik baş ağrılarının nedeni olabilir. Kaymış disklerden, osteoartritten veya yaralanmadan kaynaklanan baş ağrılarına servikojenik baş ağrıları denir. Boyun fıtığı kaynaklı baş ağrısı hastanın durumuna bağlı olarak yeri ve şiddeti değişebilir. Boyun fıtığı kaynaklı ağrılar çoğu zaman migren ile karıştırılabilir. Fıtığın kaynaklı olduğu baş ağrıları manuel terapi teknikleri ile geçebilir. Doğru tanı ve tedavi için bir uzman muayenesi gereklidir. 

Boyun fıtığı nasıl geçer?

Eğer şikayetiniz yeni ve ani başlangıçlı ise bu sürede istirahat ağrılı dönem için iyi gelecektir. Bununla birlikte, doğru oturma, doğru yatma pozisyonu, doğru bilgisayar ve telefon kullanımına dikkat edilmelidir. Bu alevli dönem atlatıldıktan sonra uzun süredir bu şikayetlere sahipseniz size uygun manuel terapi ve destekleyici tedaviler, egzersiz ve boyun okulu eğitimi ile boyun fıtık şikayetlerinizden kurtulabilirsiniz 

Boyun fıtığı neden olur?

Yaşanmış travmalar (boyun üzerine düşme, trafik kazaları…) uzun süreli yanlış pozisyonda bilgisayar ve telefon kullanımı, hareketsiz yaşam, boyun kaslarının kuvvetsiz olması, sırt bölgesi hareketinin azalması gibi sebeplerden dolayı boyun fıtığı ortaya çıkabilmektedir. Yaşlandıkça, omurgamızdaki diskler esnekliklerini ve elastikiyetlerini kaybedebilir. Diskleri çevreleyen bağlar kırılgan hale gelir ve daha kolay yırtılır. Diskte bir fıtık olduğunda, yakındaki omurilik sinirlerine (radikülopati) veya omuriliğe (miyelopati) baskı yaparak ağrılı semptomlara neden olabilir. 

Boyun fıtığı tedavisi manuel terapi

Manuel terapi el ile yapılan tedavi anlamına gelir. Boyun fıtığı tedavisinde fıtığa neden olan faktörleri bulup bu faktörleri ortadan kaldırmak için el ile çeşitli müdahaleler yapılır. Bu müdahaleler eklemlerin doğru pozisyonlanmasını, yeteri kadar hareket etmesini, hareket esnasında omurların belirli bir düzen içerisinde hareket etmesini sağlar. Kaslara ve diğer yumuşak dokulara uygulanan teknikler sayesinde kasların eklemleri yeteri kadar kontrol edebilmesi sağlanır. Gergin kasların gevşemesi ve yapısı bozulmuş kasların tekrardan fonksiyonu kazanılması sağlanır. sinirlere uygulanan çeşitli germe ve kaydırma teknikleri sayesinde ise sinirlerin dolaşımı artırılarak uyuşma karıncalanma gerginlik gibi semptomların giderilmesi sağlanır

Onur TOKGÖZ
blank

Tedaviye geldiğiniz ilk seanstan itibaren hastalığınız ile ilgili söylemek istediğiniz en ufak ayrıntılar dahil her şeyi dinliyor ve sizi ayrıntılı bir şekilde değerlendiriyorum. Tedavinizi sizinle birlikte iş durumunuza özel hayatınıza sosyal çevrenize bağlı olarak planlıyorum size açıklıyor ve sonrasında uygulamaya başlıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WhatsApp ile Bilgi Al
Ara Bilg Al 0 530 976 24 28