Devamlı olan, geçmeyen sırt ağrılarının birçok nedeni olabilir. Altta yatan bir sağlık problemi yoksa genel olarak insanların hayatlarına sporu katmamaları ve sedanter yaşamaları neden olmaktadır. Bununla beraber gün içinde yanlış postürde durmak zaten zayıflamış olan kaslara fazla yük bindirerek ağrı oluşmasına neden olmaktadır.

Geçmeyen Sırt Ağrısı Neden Olur?

Sırt bölgesinde oluşan her ağrı fıtık demek değildir. Kaza ya da agresif sporlar sırasında direkt alınan darbeler, kas-tendon zedelenmeleri, faset eklem problemleri, osteoporoz, fibromiyalji sendromu, myofasial ağrı sendromu, romatizmal hastalıklar, kifoz-kifoskolyoz, being-malign timörler, dejeneratif değişiklikler, başka bir sebepten dolayı sırt bölgesine yansıyan ağrılar, mekanik faktörler geçmeyen sırt ağrısının nedenleri arasındadır.

Geçmeyen Sırt Ağrısı ve Öksürük

Sırtta oluşan uzun süreli geçmeyen ağrı omurgayı ilgilendiren mekanik problemler dışında kanser belirtisi de olabilir. Vücudun farklı bölgelerinden metastaz yapan malign timörler sırtta ağrıya neden olabilir. Özellikle geçmeyen sırt ağrısına eşlik eden uzun süreli, artan öksürük, balgam, ses kısıklığı, halsizlik gibi durumlar varsa akciğer kanseri şüphelenilmesi gereken bir durumdur. Stabil şekilde devam eden sırt ağrısı gelen öksürük ataklarıyla şiddetlenebilir.

Sol Kol Omuz Boyun ve Sırt Ağrısı

Boyun, omuz ve kola kadar devam eden sırt ağrısı fıtıklaşma kaynaklı olabilir. Fıtığın seviyesine bağlı olarak ağrı kola kadar ilerleyebilir. Kişide ağrıya eşlik eden kas güçsüzlüğü, duyu hissinde azalma, uyuşma problemleri de vardır.

Ağrı sırttan sol kola kadar uzanıyorsa akla gelen bir başka problem de kalp rahatsızlığıdır. Kalbi besleyen kan damarlarda tıkanıklık olmasıyla iskemi gelişir ve kalp krizi sırasında ağrı genellikle sol kol olmak üzere bazen ağrı sağ kola da yansıyabilir. 

Göğüs Kafesi Ağrısı Neden Olur?

Kas iskelet sistemi kaynaklı göğüs ağrısı kas ve kemik yapıların travma altında kalmasıyla birlikte oluşabilir. Kemik yapılarda inflamatuar bir durum ya da kırık- çatlak olabilir. 

Fibromiyalji sendromu vücutta birçok alanı etkilediği gibi göğüs ağrısına da neden olmaktadır. 

Kürek Kemiği Ağrısı Nasıl Geçer?

Kürek kemikleri arasında ani, künt, sızlama tarzında ağrı kişide rahatsızlık hissi uyandırır. Kürek kemiği ağrısı sırt ağrısını da tetikler. Bu bölgedeki ağrının nedeni en çok yanlış postür kaynaklıdır. Bunun için kişinin ev, okul, iş yerinde ergonomik düzenlemeler yapması, düzgün bir postürde hayatını devam ettirmesi ve egzersizi yaşamın bir parçası haline getirmesi gerekir. Kürek kemiği ağrılarına en iyi gelecek yöntem egzersizdir. Bu egzersizlerle beraber 10 dakikalık sıcak uygulama ve çeşitli elektroterapi yöntemleri ağrının azalmasında etkili olacaktır. 

  1. Oturma pozisyonunda kişi ellerini beline koyar, dirseklerini arkada birbirine yaklaştırmaya çalışır. Bu esnada 5’e kadar sayar ve gevşer.
  2. Eller arkada kenetlenir, kürek kemikleri birleştirilir. Bu esnada 5’e kadar sayar ve gevşer.
  1. Oturma pozisyonunda eller serbest olacak şekilde omuz başlarını önden arkaya doğru çevirir. 
  1. Köprü kurma. Dizler çengel pozizyonunda yatarken ellerden destek alarak omurlar tek tek havaya kaldırılır. Bu esnada 5’e kadar sayar ve gevşer.
  1. Kedi deve egzersizi. Emekleme pozisyonunda el bilekleri omuz, dizler kalça hizasında olmalıdır. Nefes verirken yavaşça karın içe çekilip kambur çıkartılır, nefes alırken baş yukarı doğru çevrilir ve bel çukurlaştırılır. 
  1. Ters kol ters bacak uzatma. Emekleme pozisyonunda ters kol ters bacak uzatılır.
  1. Yatış pozistonunda her iki diz göğüse doğru çekilerek ellerle dizlerden sarılır. 
  1. Kişinin sırtı duvara dönük olacak şekilde her iki eline küçük top alır ve avucuyla topları duvarda çevirir. Bu sırada dirsekleri düz olmalıdır.

Yukarıdaki egzersizlerden uygun olanı günde 3 set 10 ar tekrar olacak şekilde uygulanmalıdır. Egzersizlerin yanı sıra kişinin günlük yaşamını doğru postür ile sürdürmesi çok önemlidir. Masa başı, bilgisayar-telefon kullanımı sırasında boyun pozisyonuna dikkat edilmelidir. Ağır cisimler kaldırılıp taşınırken göğüse yakın tutulmalı ve eğilip yerden alma esnasında mutlaka dizler bükülmeli hareket belden yapılmamalıdır. 

Dirseğin İç Kısmında Ağrı

Dirsek iç kısmında oluşan ağrının bir çok sebebi olabilir. Bunlardan en sık karşılaşılanı medikal epikondilittir. Medial Epikondilit dirsekte el bileği fleksör kaslarının yapışma noktasıdır. Bu kemik yapının inflamasyonu el bileğinde fleksiyon ve supinasyon hareketi sırasında ağrıya neden olur. Halk arasında tenisçi dirseği olarak bilinen medial epikondilit çeşitli atış sporcularında, günlük hayatta fazla kullanıma bağlı olarak oluşabilir. 

Dirsek iç kısmındaki ağrı medial epikondilitten farklı olarak; olekranon bursiti, osteoporoz, instabilite, osteoartrit kaynaklı da olabilir. 

Omuz Ağrısının Nedenleri

  • Subakromial aralığın daralmasıyla oluşan impingement sendromu
  • Myofasial Ağrı sendromuna bağlı omuz çevresi kaslarda gerginlik olması
  • Adeziv kapsülit (donuk omuz)
  • İnstabilite
  • Osteoartirit
  • Bursit
  • Yanlış postürden kaynaklı fibrozit 
Mehmet ŞEN
blank

Benim hayatımın merkezine aldığım özelliğim iyi bir izleyici olmam. İşim her ne kadar insan anatomisi üzerine ilerliyor olsa da duyguların anatomiye verdiği etkiyi gözardı etmek büyük hata olurdu. İnsan anatomisi psikoloji ile birlikte aynı çarklının zinciri olarak ilerler. Bu sebeple hastalarımla tedaviye başlamadan önce onları izlerim. Duygular ve reaksiyonlar hastalığın ilerleyiş biçimlerini en çıplak hali ile ele veren temel reflekslerdir.

WhatsApp ile Bilgi Al
Ara Bilg Al 0 530 976 24 28