KALÇA EKLEMİ 

Kalça eklemi, büyük kas gruplarının ve tendonların desteklediği insan vücudundaki en büyük eklemdir ve top – soket şeklindedir. (leğen kemiği) asetabulum denilen yuvaya yerleşmesi ile oluşur. 

Femur başını asetabulum içindekini hareketleri, bacağın içe –dışa, öne– arkaya ve dairesel hareketler yapmaya izin verir. 

KALÇA AĞRISI NEDEN OLUR ?

Günlük yaşantıda birçok insanın karşılaştığı rahatsızlıklardan biride kalça ağrısıdır. Kalça bölgesi çok büyük bir ekleme sahip olduğundan her hareket sırasında kullanılmaktadır. Leğen kemiğinin dışı kıkırdak ile kaplıdır. Leğen kemiğinin soket kısmını bir kıkırdak dokusu kaplar. Yürümek, koşmak gibi aktiviteler esnasında kıkırdaktan oluşan bu yastık, eklemleri sürtünmeye karşı korur. 

Dayanıklı yapısına rağmen kalça eklemindeki bu kıkırdak dokusu yapılan zorlayıcı hareketlerin  yanında yanlış egzersizler veya bölgeye aşırı yüklenme kalça kemiği ağrısı nedenleri arasında sayılabilir;

  1. Burkulma oluşması,  
  2. Düşme sonucunda kalçanın hasar alması veya başka bir nedenden dolayı olan yaralanma, 
  3. Eklemde iltihap oluşumu, 
  4. Kasık bölgesindeki fıtık,  
  5. Kalçada kırıklar ve çatlaklar, 
  6. Eklem zarındaki iltihaplanma, 
  7. Kemiklerde yayılan kanser durumu, kalça kemiği ağrısının bazı nedenleri olarak gösterilebilir.  

 SAĞ VE SOL KALÇA AĞRISI 

Sağ veya sol bölgede oluşan kalça kemiği ağrısı arasında önemli farklılıklar bulunmamaktadır. Ancak bu iki bölgede meydana gelen kalça kemiği ağrısı önemli rahatsızlıkların habercisi olabilir. 

Örneğin, çeşitli kemik rahatsızlıkları, kanser gibi durumların habercisi olabilir. Bundan dolayı mutlaka gereken önem verilerek uzman doktora başvurulmalı ve gereken işlemler yaptırılmalıdır.  

HAMİLELİKTE KALÇA AĞRISI

İkinci  veya üçüncü üç aylık dönemde kalça ağrısının  nedeni siyatik olabilir. Bu durum, büyüyen rahmin siyatik sinirine baskı yapması sonucu oluşur. Ağrı belinize, kalçanıza ve bacağın arka kısmına vurabilir. Bu tür ağrılar bebeğiniz doğduktan sonra kendi kendine geçebilmektedir. Ayrıca kalça ve bel hakkında sıkça sorulan sorular sayfamıza da göz atabilirsiniz.

KALÇA SIKIŞMA SENDROMU (FAİ ) NEDİR ?

Kalça sıkışma sendromu yani femoroacetabular impingement  (FAİ) olarak adlandırdığımız durumdur. 

Kalça femur başı olan top kısmının, hareket ederken yuvaya (asetabulum) erken veya uyumsuz teması sonucunda, eklem kenarında sıkışma meydana gelir. Bu durumda; genellikle kasık bölgesinde veya dış yanda olmak üzere kalçada ağrı oluşmaya başlar. Ağrı başlangıçta uzun yürüyüşler veya sportif aktiviteler sırasında belirgin iken, zamanla gündelik hayatta da hissedilmeye başlar. 

Özellikle uzun süre oturunca veya çömelince artan ağrı, tutukluk ve hareket zorluğu gibi yakınmalara neden olur. Zaman içinde tekrarlayan bu uygunsuz temas ve sıkışma eklem kıkırdağında hasara yol açarak eklemde kireçlenmeye neden olur. 

Kalça eklem kireçlenmesi oluştuğunda ise hastaların bu süreğen ağrı, hareket kısıtlılığı ve yürüme zorluğundan kurtulması için kalça protezi ameliyatı olmaları gerekir. 

KALÇA SIKIŞMA SENDROMU (FAİ) KAÇ ÇEŞİT GÖRÜLÜR ?

 Kalça sıkışma hastalığı üç tipte görülebilir;

  1. Cam tipi: Kalça ekleminde femur başı ve boyun ile birleştiği yerdeki kemikteki hörgüç benzeri çıkıntı nedeni ile meydana gelir. 
  2. Pincer tipi: Kalça ekleminin asetabular yuvasının daha derin olup, femur başı üzerindeki örtüm alanının arttığı durumlarda görülür. Bu tipte; asetabulumun dış yan kenarındaki çatısından saçak gibi uzanan bir çıkıntı oluşmuştur. 
  3. Mix tipi :Cam ve Pincer tiplerinin birlikte olduğu olgular. 

Pincer tipindeki kalça sıkışma hastalığında hareketler sırasında femur, asetabular yuvanın çatısındaki çıkıntıya çarpması sonucunda kıkırdakta zedelenme  meydana gelir. 

Cam tipinde ise femur baş-boyun bileşke yerindeki tümsek de labruma sürterek, labrumda hasar ve yırtığa neden olur. Bu her iki durumda da tekrarlayan sürtünme ve sıkışma sonucunda oluşan labrum yırtığı ve kıkırdak hasarı, ileride kalça ekleminde kireçlenme ile sonuçlanır. 

Kalça eklemindeki bu çıkıntı ve tümsek şeklindeki şekil bozuklukları ergenlik döneminde oluşmaya başlar, ancak nedeni henüz tam olarak bilinmemektedir. 

KALÇA SIKIŞMA SENDROMU (FAİ) BELİRTİLERİ NELERDİR ?

  Hastaların ilk yakınmaları  kasık bölgesinde bazı hareketlerle veya zorlanmalar sonrası ortaya ani ağrılar çıkar. 

-Uzun süreli oturmada ağrı, 

-Bazen ağrı ile beraber klik sesi, 

-Dize doğru yayılan bir ağrı, 

-Ağır spor ya da işler sonrası artan ağrı, 

Bazen ağrılı dönem sonrası ağrısız dönemde olabilir . 

Ağrısız geçen süre azalır ve hastalar sürekli olan kasık, kalça, bacak ağrısından yakınmaya başlarlar. Bu durum kalça ekleminde kireçlenme ile sonuçlanır. 

Kalça kireçlenmesinde eklem hareketleri kısıtlanır, yürümekte zorluk ve topallama meydana gelir. Ağrı yalnız hareketler sırasında değil, dinlenirken ve gece yatarken de ortaya çıkabilir. Bu duruma gelen hastalar uzman doktorlar tarafından kontrol edilerek kalça protezi ameliyatı ile yardımcı olunabilir. 

KALÇA SIKIŞMA SENDROMU (FAİ )TANISI NASIL KONULUR?

Fizik muayene,          -Kalça testleri, 

-MR,                           -Ultrason, 

KALÇA SIKIŞMA SENDROMUNDA(FAİ) FİZİK TEDAVİ

Kalça Sıkışması Sendromunda uygulanan Fizik Tedavi aşamaları şu şekildedir;

  1. Tedavide ilk adım istirahat ile ağrıya yol açan aktivitelerin azaltılmasıdır. 
  2. Ardından kalça çevresindeki kasların  fizyoterapistler tarafından verilen egzersizler ile  güçlendirilir. 
  3. Kalça eklemi mobilizasyonu ile  gergin eklem kapsülü ve kas gibi dokular esnetilebilir. 
  4. Eklem pozisyon hissi dediğimiz proprioseptif duyu arttırılır. 
  5. Kalçanın dinamik kontrolünü arttıran egzersizler yaptırılır. 
  6. Eklem hareket açıklığı arttırılır. 
  7. Eklem çevresi doku ve kasları güçlendirilir. 
  8. Kas dokusunu uyaran sinire mobilizasyon yaparak bölgedeki sinir hattı gevşetilir . 
Nisa ERTEKİN
Latest posts by Nisa ERTEKİN (see all)
blank

"Hastalar iyi oldukça daha ağrısız bir yaşama geçince yüzlerinde bir gülücük oluşmasına sebep oluyorsam bu benim için güç kaynağıydı. Hastalarımızı; geldiğinde en güzel en detaylı bir şekilde değerlendirip ona göre belirlenen tedavi programı yaparak başlıyoruz. Her seansta ne kadar değişim ve iyileşme var diye takip ederek yol izliyoruz. "

WhatsApp ile Bilgi Al
Ara Bilg Al 0 530 976 24 28