Fizik tedavi ve rehabilitasyon tedavileri arasında yer alan kuru iğneleme tekniği ağrı ve hareket kısıtlılıkları tedavisinde kullanılır.
Akupunktur iğneleri kullanılarak gerçekleştirilen invazif bir işlem olan kuru iğneleme yönteminde, iğnenin oluşturduğu mekanik etki ile gevşetme yaratma amaçlanmaktadır.
Dünya çapında yaklaşık dokuz bin fizyoterapistin yaklaşık % 75’i tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır ve bu yöntemi günde en az bir kez kullanmaktadırlar. Kuru iğneleme, klinik ortamda boyun ağrısı da dahil olmak üzere çeşitli kas-iskelet sisteminde görülen bir tedavi modeli olarak ortaya çıkmıştır ve fizik tedavi uzmanlarının uyguladığı önemli tedavi yöntemlerinden birisidir. Birçok patolojik durumu gidermek için kuru iğneleme yöntemi kullanılmaktadır.
KAYROPRAKTİK TEDAVİDE KURU İĞNELEME YÖNTEMİ
Kayropraktik tedavinin, vücudun, özellikle de servikal omurganın ağrı algısında ve kas hipertonisitesinde azaltma, servikal hareket aralığında artış ve cilt ağrısı tolerans seviyesinde artış gibi etkileri olduğu gösterilmiştir.
Kuru iğneleme tedavisinin de ağrı algısında azaltma, spesifik bağlantılı biyomekanik bölümün hareket mesafesinde artış ve en önemlisi kas gerginliğinde azalma dahil olmak üzere benzer etkileri olduğu kanıtlanmıştır.
KURU İĞNELEME TEDAVİSİ NASIL UYGULANIR?
Kas tutulmalarında kasta spazm ve tetik noktalar oluşur; bunlar halk arasında kulunç olarak bilinmektedir. Kuru iğnelemede bu kulunçların içine iğne batırılır ve birkaç saniye beklenilir; bu sayede spazmın çözülmesi, tetik noktaların gevşemesi hedeflenmektedir.
Kuru iğne tedavisinde çeşitli boyda ve ince iğneler kullanılır.
Kasılmış, bu nedenle ağrılı olan ve fonksiyonunu yeterince yerine getiremeyen kaslara bu özel iğneler batırılır. Kaslara uygulanan bu işlem ile kaslardaki spazmın çözülmesi, tedavinin esasını oluşturur.
FİBROMİYALJİ VE KURU İĞNE TEDAVİSİ
Fibromiyalji sendromu, günlük yaşamı etkileyen şiddetli ağrı oluşturabilecek ve en sık karşılaşılan sağlık problemlerinden biridir. Hastalar genellikle gezen ağrı şikayeti ile bize başvurmaktadır. Fibromiyaljide, manuel terapiye ek olarak kuru iğne tedavisini uygulanılarak çeşitli çalışmalarda da başarıya ulaşıldığı gözlenmiştir.
KAS SPAZMI VE KURU İĞNE TEDAVİSİ
Kas spazmında beynimizden gelen bir yanıt ile bazı kaslar gerektiğinde fazla kasılırlar ve gevşeme yapamazlar. Spazmlar günlük yaşam aktivetelerini zorlaştırabilir ve hasta da yoğun ağrılar olabilir.
Kuru iğne tedavisi kas spazmına bağlı ağrıları tedavi etmede etkili bir tedavi yöntemidir. Kas spazmı bel-boyun, sırt ağrılarının en önemli nedenidir. Spazm omurlar arasında bulunan disklere baskı yaparak fıtık oluşumuna, kireçlenme ve ağrılı bir omurgaya yol açarlar.
BEL FITIĞI TEDAVİSİNDE KURU İĞNE
Bel fıtığı belin omurları arasında aşırı yüklenme meydana geldiği için oluşmaktadır. En sık L4-5 ya da L5-S1 omurları arasında görülür. Hasta kalçadan bacağa doğru güçsüzlük, uyuşma ve ağrı hissedebilir.
Hastalar genellikle bu şikayetlerle bize başvurmaktadır. Hasta muayene edildikten sonra uygulama yapılacak bölgeye uygun boyuttaki iğne seçilerek kuru iğneleme tedavisi yapılır.
BOYUN FITIĞI TEDAVİSİNDE KURU İĞNE
Disk yapısındaki hasarlanma sonucu omurilik kanalına doğru diskin yer değiştirmesi sonucunda boyun sinirlerine ve omuriliğe baskı oluşur.
Bu durum sonucunda boyun fıtığı oluşur. Boyun bölgesinde fıtığa bağlı oluşan kas spazmını çözmede kuru iğne tedavisi tek başına veya diğer tedavilerle birlikte uygulanabilir.
KURU İĞNE YÖNTEMİ HANGİ HASTALIKLARDA KULLANILIR?
Kuru İğnenin etkili olduğu ve yöntemin kullanıldığı rahatsızlıklar şunlardır;
- Boyun fıtığı
- Bel fıtığı
- Fibromyalji
- Kas spazmları
- Bel ağrısı
- Boyun ağrıları
- Omuz ağrısı
- Diz ağrısı
- Lateral epikondilit
- Medial epikondilit
- El,dirsek tendinitleri
- Miyofasiyal ağrı sendromu
- Spor rehabilitasyonu
- Sinir sıkışması
- Hareket kısıtlılığı
- Adeziv kapsülit
- Temporamandibular disfonksiyon
Gibi hastalıklarda kuru iğneleme yöntemi başarılı sonuçlar göstermektedir.
- Lenfatik Sistem Nedir ve Lenfödem Neden Oluşur? - Kasım 8, 2021
- Kuru İğne Tedavisi Nedir? - Kasım 8, 2021