Manuel Terapi ve Fizik Tedavi Arasındaki Farklar

Fizik tedavi ile manuel terapi aslında çok da farklı kavramlar değildir. Manuel yöntemler fizik tedavinin bir alt koludur. Tüm manuel yöntemler fizik tedavi olarak adlandırılsa da, fizik tedavi kelimesi manuel yöntemleri karşılamaz. 

Bugün pek çok doktor tarafından tavsiye edilen manuel terapi,  manipülasyon yani elle yapılan tedavi anlamına gelmektedir. Manuel terapide fizyoterapistler iyileştirme sağlamak için herhangi bir ilaç takviyesi ve makine olmaksızın sadece ellerini kullanırlar. Fizik tedavi ise ek yöntemler içermektedir.

Fizik tedavi esnasında hastalardaki rahatsızlıkların giderilmesi ve vücuda hareket kazandırılması amacı ile bazı egzersiz ekipmanları kullanılmaktadır. Aslına bakılırsa bu iki tedavi yöntemi arasında başarı bakımından pek fark yoktur. Fakat vakalarda uygun ve etkili yöntemin tercih edilmesi ve sonucun kısa zaman alması hedeflenmektedir. 

Bir hastanın rahatsızlığının belirlenmesi noktasında manuel terapi ile fizik tedavi ayrılmaktadır. Başka bir değerlendirme aracı ile çoğaltılamayacak bilgilere eller vasıtası ile kolayca varılmaktadır. Fizyoterapistler bu konuda eğitim almış olduklarından dolayı, hastanın semptomlarını saptayabilir. Yine eklem ve doku izolasyonu için de eller kullanılır.

Örneğin dizinizde bir ağrı var. Tedavi sürecinden önce ağrının sebeplerinin belirlenmesi yani tanı konulması gerekir. Bunun için öncelikle aşağıdaki sorulara cevap aranmalıdır;

  • Diz protezi ameliyatından kurtulacak mısınız?
  • Ağrınızın sebebi bir bağ yırtılması ya da kıkırdağın zarar görmesi mi?
  • Ağrınız kireçlenmeden mi kaynaklanıyor?

Tüm bu soruların cevabı manuel terapi olarak karşımıza çıkar. Şayet diz ekleminde şişlik varsa bu durumda uygulama terapisi yapılır. Kas ve dokuların durumunun ölçülmesi ile başlayan tedavi sürecinde hastaların acı çektikleri için kendilerini koruma içgüdüsü geliştirdiği gözlenmektedir. Buna fizyoterapistler kas koruması adını verirler.

İçgüdünüzün desteklenmesi başarı noktasında bir başlangıçtır. Çeşitli yumuşak doku mobilizasyon teknikleri ile yüzeylerin daha iyi hareket etmesi sağlanacaktır. Ayrıca bu tedavi yönteminin yapılması, egzersiz yapmanızı da daha kolay hale getirecektir. Hareketlenen ekleminiz ile kolay bir şekilde egzersiz yapabilirsiniz. Dolaşımı iyileştirmek ve şişliği azaltmak için manuel terapi kullanabilir, ancak kasların yeniden inşası için fizik tedavi gerekli olmaktadır. Etkili sonuçlar için ise manipülasyon diğer tedavi yöntemleri ile kombine edilebilmektedir.

Kaan AKIN
blank

Hastalarımla ayrı bir iletişimimiz var, aile gibiyiz. Tedavi yöntemlerimi uygulamadan önce hastalarımı dinler, onları analiz ederek ihtiyaçlarını tespit eder ve bu ihtiyaçlar doğrultusunda bir tedavi programı hazırlarım. Tedavi sırasında uyguladığım metodlar tamamen bilime dayalı, başarısı kanıtlanmış metodlardır. Onların bana söylediği her cümleyi dikkatle dinleyip, spesifik ve aspesifik olarak ayrıştırır sonra da spesifik olan belirtiler ve bulgular ışığında bir tedavi planı hazırlarım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WhatsApp ile Bilgi Al
Ara Bilg Al 0 530 976 24 28