Manuel Terapiyle Gelen Şifa
Fizyoterapinin bir alt dalı olan manuel terapi uygulamaları çok eskiye dayanmaktadır. Antik Çin’e kadar dayanan bu tedavi yöntemi uzun bir geçmişe sahip olmakla birlikte kasların, eklemlerin ve sinirlerin sınırlı hareketlerini ortadan kaldırmak amacı ile kullanılmaktadır. Özel bir tedavi şekli olmakla birlikte aynı zamanda teşhis koyma noktasında da yarar sağlamaktadır. Rahatsızlığın sebebinin belirlenmesinin ardından kısıtlanmış hareketler geri kazandırılır ve ağrı hafifletilir.
Bu geri kazanımların yapılabilmesi için fizyoterapistler farklı yaklaşımları kullanarak manuel terapi uygularlar. Eklemin acı verme hissi ve hareket kaybının sebepleri araştırılır, germe ve gevşetme teknikleri kullanarak bu sorunlardan kurtulmanız sağlanır. Gelişmiş hareket alanına uyarlamak için germe hareketleri yapılır. Ağrının sebeplerinin araştırılmasının ardından eklemlerden baskıyı azaltmak ve kasları güçlendirmek amacı ile elle çalışmalar yapılır.
Manuel terapi teknikleri ise şu şekildedir;
- Eklem manipülasyonu
Yaralı ve hasta eklemlerin hizalama hataları düzeltilebilir. Bu düzeltmeler ile birlikte eklemlerin normal bir şekilde hareketine devam etmesi sağlanır. Daha az ağrı ile hareket etmenize yardımcı olan bu uygulama aynı zamanda ağırlık dağılımının iyileştirilmesine de yardımcı olmaktadır.
- Ortak seferberlik
Güç ve desteğin gelişmesine, rahat bir hareket alanı sağlanmasına ve ağrılı, hasarlı eklemlerde kan dolaşımının artırılmasına yardımcı olur.
- Yumuşak doku mobilizasyonu
İç yara dokusu birikimlerinden dolayı acı hissediyor olabilirsiniz. Yaralı dokular üzerinde oluşan acı, hareketleri sınırlamasının yanı sıra zamanla ağrıların kronikleşmesine de sebep olmaktadır. Manuel terapi doku mobilizasyon teknikleri ile tetikleyici noktalar harekete geçirilir. Bu teknikler aracılığıyla problemlerle mücadele edilmektedir.
Tüm bu teknikler ile uygulanan manuel terapi, ağrının derhal ortadan kaldırılmasına da yardımcı olmaktadır. Hasta tedavi sonrasında herhangi bir acı hissetmeden hareketlerini yapabilmektedir. Ağrıların bu şekilde kronik hale gelmesi önlendiği gibi aynı zamanda beyindeki biyokimyasal süreçlerde de denge sağlanmaktadır. Hastalar aynı zamanda bu tedavi yöntemi ile öz bilinç de kazanmaktadır. Nörofizyolojik düzeyde bu tedavinin olumlu etkileri gözlenmektedir. Ağrı tedavisinde kullanılan bu yöntem ile başarılı sonuçlar almak mümkün olup, farklı fizik tedavi yöntemleri ile kombine bir şekilde kullanıldığında başarı oranları da oldukça yüksek olmaktadır.
- Geçmeyen Sırt Ağrısı, Omuz ve Boyun Ağrısı ile İlişkisi - Kasım 30, 2021
- Manuel Terapi Ankara Tavsiye Fizyoterapist - Eylül 30, 2021
- Manuel Terapi Ağrılar İçin Ağrı Kesici Olabilir - Eylül 30, 2021